Kompanija vivo najavila inovacije u oblasti mobilnog snimanja

Beograd, 14. septembar 2023. godine

Kompanija vivo predstavila je svoje najnovije inovacije u fotografiji pametnim telefonima, otkrivajući periskopsko sočivo sa novim "Vario-Apo-Sonnar" standardima za odlične makro snimke, razvijenim u partnerstvu sa kompanijom ZEISS. Pored toga, vivo je predstavio V3, novu generaciju vlastitog čipa za obradu slike. Najsavremeniji  prilagođeni čip od 6 nanometara pokreće 4K Cinema Portrait Mode, kao dodatak najnovijoj algoritamskoj tehnologiji za poboljšanje kvaliteta slike i omogućava nove dimenzije u 3D obradi.

 

Sa ciljem da korisnicima omogući da zabeleže baš ono što vide svojim očima i učini profesionalno snimanje pristupačnijim za svakoga, vivo kontinuirano radi na unapređenjima u oblasti optike, računarstva i algoritma kako bi snimanje mobilnim telefonom bilo na nivou sa profesionalnom opremom za fotografisanje. Od vrhunskih čipova i algoritama za obradu slike, do pomeranja tehnoloških granica u partnerstvu sa liderima u industriji kao što su kompanije ZEISS, MediaTek i Sony, vivo daje uvid u to šta bi moglo da se poboljša u tehnologiji mobilnog snimanja kako bi omogućio besprekorno korisničko iskustvu u svim uslovima.

 

Dizajn periskopskog sočiva za ultra-visoku rezoluciju i kvalitet zuma

Dugoročno partnerstvo kompanije vivo sa pionirom u optici, kompanijom ZEISS donelo je nekoliko inovacija za X seriju. Iz generacije u generaciju proverene ZEISS tehnologije i optički dizajn visokog nivoa prilagođavani su za vivo flagship modele. Sada su vivo i ZEISS zajedno najavili dizajn periskopskih sočiva sa novim standardima „Vario-Apo-Sonnar". Smatra se da APO dizajn ima vrhunsku kontrolu kvaliteta hromatskih aberacija u industriji. Po prvi put, APO dizajn će biti prilagođen sistemu za mobilno snimanje, obezbeđujući kvalitet zumiranja visokih performansi. Dalje korišćenje tehnologije grupe lebdećih sočiva u sočivu periskopa, ima za cilj da se obezbedi ultra visoka rezolucija i unapređeno fokusiranje, kako bi se korisnicima omogućilo da postignu odlične rezultate makro snimanja. Dok, istovremeno, kremasti bokeh efekat omogućava dodano isticanje subjekta.

 

Jasna fotografija zahvaljujući ZEISS T* premazu

Zajednički projektovan sistem zadnje kamere vivo X serije usklađen je sa prepoznatljivom  ZEISS tehnologijom za antirefleksni premaz na optičkoj površini ZEISS T* Coating čime su značajno smanjeni neželjeni odsjaji na slikama u izazovnim uslovima osvetljenja kao što je noć, jako pozadinsko osvetljenje i kompleksni izvori svetlosti.

 

Za sledećii flagship model vivo X serije, ZEISS T* Coating će biti opremljen Multi-ALD tehnologijom za dodatno poboljšanje jasnoće slike smanjenjem centralne refleksije sa 0,2% na 0,1% na spektrumu vidljive svetlosti. Reflektivnost će biti smanjena za 50% u odnosu na prethodnu generaciju ALC premaza.

 

4K portretni video bioskopskog kvaliteta sa najnovijim V3 čipom

Najnoviji vivo V3 čip usvaja proces od 6 nanometara i uključuje novo dizajniranu AI-ISP arhitekturu i tehnologiju Frame Info Tunneling (FIT) druge generacije. Tehnološko unapređenje pruža odlično korisničko iskustvo sa 4K bioskopskim bokehom, automatskim otkrivanjem i prebacivanjem fokusa subjekta, tonom kože kao u bioskopskom snimku i filmskom obradom boja. Ovim je vivo postao prvi proizvođač Android telefona koji je omogućio 4K bioskopski kvalitet portretnih video snimaka sa funkcijama naknadne obrade.

 

Profesionalni portreti i vrhunski doživljaj noćne scene

Pored lansiranja novog V3 čipa, vivo je takođe otkrio kompozitno algoritamsko matriks rešenje. Novi vivo Origin Imaging Engine (VOIE) poboljšava kvalitet slike, boju, ton i računarsku funkcionalnost unapređujući osnovne algoritamske mogućnosti tri podmodula: Color Restoration Engine, Ultra HD Engine i Accelerated Computing Engine.

 

Uz inovacije u fotografiji, vivo je razvio jedinstveni stil portreta koji spaja jasnu teksturu, prirodne tonove kože i balans stvarnih i virtuelnih efekata na iteracijama uređaja. Pored toga, vivo nastavlja da istražuje i razvija tehnologiju 3D portreta sa 3D rekonstrukcijom lica i virtuelnim sadržajem. Korisnici će moći da snimaju fotografije koje savršeno balansiraju stvarne i virtuelne efekte, uređuju fotografije uz pomoć rekonstrukcije teksture i algoritama za procenu osvetljenja i slobodno menjaju osvetljenje, kosu i izraze lica.

 

Zasnovano na VOIE, vivo je takođe predstavio model True Colour Night koji pokreće AI učenje za Night Sky Imaging System. Ovo unapređenje omogućava prilagođeno podešavanje tonova i boja za noćne scene. A za noćne scene sa visokim kontrastom, predstavljena je sveobuhvatna noćna HDR opcija za rešavanje problema sa gledanjem u režimima pregleda, snimanja i prikaza.

 

Izgradnja prosperitetnog ekosistema za snimanje uz zajedničke inovacije

Pored dugoročnog partnerstva kompanija vivo i ZEISS, pionirom u oblasti optike, koje je dovelo do nekoliko inovacija za X seriju, vivo će nastaviti saradnju sa kompanijom MediaTek i planira da nastavi saradnju sa kompanijom Sony radi daljeg zajedničkog rada na tehnologijama kao što je dvoslojni piksel (stack piksela) i HDR u budućnosti. vivo će takođe aktivno raditi na proširenju zajedničkih istraživanja inovacija sarađujući sa više industrijskih partnera i sa obrazovnim institutima koji se bave tehnološkim otkrićima.