Profesionalni fotograf uporedio kamere vivo X80 Pro i vivo X90 Pro modela

Beograd, 16. maj 2023

Nema sumnje da su se fotografije i mogućnosti snimanja pametnih telefona drastično poboljšale tokom godina. Međutim, kolika se promena može videti u samo jednoj generaciji? Neki tvrde da se za tako kratko vreme vide samo manje, „kozmetičke" promene, dok velike izostaju; A ko bi bolje istražio (primetan) napredak iz generacije u generaciju, nego iskusni fotograf? I kako se "novajlija" vivo X90 Pro poredi sa svojim prethodnikom, X80 Pro, koji je proglašen, od strane nekoliko ključnih evropskih medija kao najbolji Android uređaj za fotografisanje?

 

Upoznajte Vlada Eftenijea, profesora arhitekture i profesionalnog fotografa

Autor i koautor brojnih izložbi urbane fotografije i arhitekture, kako u Rumuniji tako i širom sveta, profesor Vlad Eftenije je predavač na Katedri za sintezu dizajna Univerziteta za arhitekturu i urbanizam „Jon Minku" u Bukureštu. Osim toga, dobitnik je brojnih nagrada, a jedna od tim nagrada dolazi sa međunarodnog takmičenja u urbanoj fotografiji CBRE 2011, a takođe ke i član zvaničnog tima fotografa Enesku festivala. Forbes Rumunija ga je uvrstio u Forbsovu galeriju Heroja 2016. Dok je snimao scene sa ulica Bukurešta, profesor Eftenie je imao veliki izazov da uporedi performanse vivo telefona X80 Pro i X90 Pro.

 

Poređenje fotografija koje su napravljene pomoću X80 Pro i X90 Pro uređaja

Upoređivanjem fotografija koje su napravljene pomoću X80 Pro i X90 Pro uređaja, potvrđeno je da X90 Pro ima niz prednosti u odnosu na prethodnika, zahvaljujući prvenstveno glavnom senzoru kamere koji donosi poboljšanja u različitim uslovima fotografisanja.

 

Fotografije nastale danju

Bokeh efekat (zamućeni prikaz), koji je izuzetno cenjena karakteristika vivo pametnih telefona, još je bolji na najnovijem uređaju X90 Pro. Takođe, veći senzor kamere omogućava bolji prikaz slike sa malom dubinskom oštrinom, što stvara poetičniji dojam kada se pogledaju rezultati, što se može videti u nastavku:


vivo X80 Pro                                      

 vivo X90 Pro


Prelazi tonova i senki na dnevnim fotografijama modela X90 Pro su prirodniji, sa manje zrnastih artefakata. Iz ovoga je jasno da veći senzor može pružiti više detalja na istim površinama.


vivo X80 Pro

vivo X90 Pro


Poređenje fotografija u uslovima slabog osvetljenja i noćnim uslovima

Poređenja fotografija snimljenih pri slabom osvetljenju i noću dokazuju da vivo X90 Pro može poboljšati kvalitet slike svog prethodnika u svakom pogledu. Urbani snimci pri slabom osvetljenju daju vrhunske prikaze bogatih i dubokih tonova plavog neba, kao što se vidi na slikama:


vivo X80 Pro

vivo X90 Pro


U uslovima noćnog snimanja, područje neba je detaljnije na X90 Pro fotografijama, zajedno sa bogatijim detaljima u senkama koji stvaraju prirodniji izgled slika, kao što se može videti ovde:


vivo X80 Pro

vivo X90 Pro

vivo X90 Pro


Poređenje portretnog režima u uslovima slabog osvetljenja i dnevnim uslovima

Portretni režim X90 Pro pruža izvanredne fotografije i danju i u uslovima slabog osvetljenja, bez potrebe za dodatnim podešavanjima ili uređivanjem. Fotografije na dnevnom svetlu daju prekrasne tonove kože, izvrstan bokeh (zamućeni) efekat, a konačni je rezultat sanjivi izgled, čak i kada je kamera podešena na automatski režim.


vivo X90 Pro


U situacijama kada je osvetljenje slabo, kamera je uspela da prelepo uhvati nijanse kože, što je rezultiralo fotografijama vrhunskog kvaliteta, poput filmskih, koje će definitivno privući pažnju gledalaca:

vivo X90 Pro


Dodatno, X90 Pro bolje koriguje odsjaj sočiva, što znači da su tačke svetlosti na pozadini jasnije prikazane. U poređenju sa X80 Pro modelom, portretne fotografije imaju nešto hladniji ton, što daje realističniji konačni rezultat:


vivo X80 Pro

vivo X90 Pro

vivo X80 Pro

vivo X90 Pro

Kao što je dokazano testovima koje je sproveo profesionalni fotograf prilikom procene mogućnosti ovog novog modela kamere, uporedni prikazi su pokazali da X90 Pro daje bogatije boje, sa prirodnijim tonovima i kontrastom, što rezultira fotografijom koja je izuzetno slična onome što oko vidi. Vreme ekspozicije u situacijama slabog osvetljenja je kraće, što flagship X90 Pro čini boljim za korišćenje u situacijama kada se drži u ruci, a postavke kamere su bolje odolele odsjaju, štp dokazije da ZEISS T* premaz predstavlja pravi pomak u odnosu na prethodnu generaciju.

 

Kako je vivo poboljšao prethodnika: Inkrementalne promene na svakom nivou.

Mnogi novinari su nazvali X80 Pro najboljim Android pametnim telefonom za fotografiju, a X90 Pro ide korak dalje. Jedno od najvećih poboljšanja ovogodišnjeg modela kamere je uvođenje glavnog senzora od 1 inča. Jasno je da je ovo nešto sasvim drugačije, s obzirom da je cena ovog senzora dvostruko veća od cene kompletnog sistema kamere koji se nalazi na vivo X80 u svom "ne-Pro" izdanju. Površina senzora je veća, što znači da može "upiti" više svetlosti, a više svetlosti znači bolje fotografije.

 

Značajna poboljšanja za savršene portrete

Jedan od najvažnijih aspekata koje vivo programeri uvek nastoje da unaprede jeste sposobnost pametnog telefona da napravi portretne fotografije. Ovakve fotografije korisnici najčešće beleže svojim telefonima, pa nema prostora za kompromis. Senzor Sony IMX758 koji se koristi u X90 Pro, a koji je posvećen portretnoj i uličnoj fotografiji, 33,7% je veći od senzora Sony IMX663 korišćenog u prethodnoj generaciji. Novi senzor takođe povećava rezoluciju sa 12MP na 50MP. Otvor blende je povećan na f/1.6, što zajedno sa hardverskim Romosaic-om, povećava apsorpciju svetla za 76% u odnosu na vivo X80 Pro. Fokalna dužina od 50 milimetara koja se koristi za portretnu kameru je univerzalni dodatak, jer je ekvivalent fokalne dužine ljudskog oka, što znači da portreti napravljeni ovim sistemom izgledaju potpuno prirodno.

 

vivo X80 Pro je postavio nove standarde kao flagship koji nudi mnoge "skrivene funkcije" koje čine fotografije još boljim. A X90 Pro nastavlja ovu tradiciju; Jedna od njegovih funkcija je mogućnost analize fotografija u realnom vremenu i omogućavanje pametnih korekcija horizonta snimljenih slika. Ovo se posebno pokazalo korisnim za profesionalne fotografe koji snimaju gotografije arhitekture, jer mogu da preskoče korak korekcije horizonta u postprodukciji.

 

AI tehnologija pomaže pri snimanju besprekornih fotografija

Sistem trostruke kamere vivo X90 Pro predstavlja značajan korak napred - čak i u poređenju sa već opsežnim mogućnostima X80 Pro modela. Međutim, sam hardver nije dovoljan za snimanje tako spektakularnih slika. Tu na scenu stupa V2 čip za obradu slike; treća generacija vivo čipa, napravljena po meri, pruža bolje performanse u svim aspektima i poseduje AI-ISP arhitekturu i akceleratore dubokog učenja. AI Perception Engine 2.0 takođe poboljšava kvalitet fotografija, omogućavajući poboljšanje balansa belog u odnosu na X80 Pro za 10%. Ovo je korisno prilikom fotografisanja prirode u planinama, gde su grebeni osunčani, a drveće, u podnožju u senci. Svi detalji su sačuvani, baš onako kako izgledaju uživo.

 

X90 Pro takođe podiže snimanje video zapisa na viši nivo. Funkcija 4K HDR Night Video omogućava uređaju da prepozna scene sa visokim kontrastom i koristi HDR za fino podešavanje tonova slike. To omogućava realističan prikaz boja, kao i povećanu dubinu i živopisnost videozapisa. U poređenju sa X80 Pro, novi vivo flagship može pružiti veći dinamički raspon, 4 EV.

 

Fotografije: © Vlad Eftenie, Bukurešt, maj 2023.

 

O kompaniji vivo

vivo je tehnološka kompanija koja stvara odlične proizvode utemeljene na vrednosti zasnovane na dizajnu, sa centralnim fokusom na pametne uređaje i inteligentne usluge. Cilj kompanije je izgradnja mosta između ljudi i digitalnog sveta. Zahvaljujući jedinstvenoj kreativnosti, vivo pruža korisnicima sve ugodniji digitalan život. Vodeći se osnovnim vrednostima kompanije, koje uključuju Benfen*, sa fokusom na dizajn i korisničko iskustvo, kao i kontinuirano učenje i timski duh, vivo je implementirao strategiju održivog razvoja, sa vizijom da postane korporacija svetske klase, sa još većim fokusom na društvenu odgovornost.

 

Okupljanjem i razvijanjem najboljih lokalnih talenata, sa ciljem pružanja vrhunskog kvaliteta, vivo je podržan kroz mrežu razvojno-istraživačkih centara, smeštenih u Šenženu, Donguanu, Nanđingu, Pekingu, Hangzou, Šangaju i Šijanu, fokusirajući se na razvoj najsavremenijih potrošačkih tehnologija, uključujući 5G, veštačku inteligenciju, industrijski dizajn, sistem za fotografisanje i druge nadolazeće tehnologije. vivo je takođe osnovao inteligentnu mrežu proizvodnih baza (uključujući ovlašćeni proizvodni centar), gde proizvodi približno 200 miliona pametnih telefona godišnje. Do sada, vivo je razgranao prodajnu mrežu u više od 60 zemalja i regiona i uživa poverenje više od 400 miliona korisnika širom sveta.

 

* ,,Benfen" je pojam u kineskom jeziku koji opisuje stav raditi prave stvari na pravi način – što je idealan opis misije kompanije vivo, da gradi tehnologiju za opšte dobro.

 

O novostima u kompaniji vivo možete saznati na vivo.com/rs 

 

Kontakt za medije:

Sara Stojković

Account Manager

+381646404629

sara.stojkovic@olafmcateer.rs